Medierea - alternativa pentru solutionarea conflictelor


modificat în:

postat în categoria City Life

In trei ani, tarile Uniunii Europene, inclusiv Romania, vor implementa practica medierii. In Statele Unite conceptul a aparut in anii 60 si a devenit o etapa preliminara obligatorie procesului judiciar.

Societatea romaneasca, coplesita de litigiile de pe rolul instantelor, are nevoie de o asemenea modalitate de stingere a conflictelor. Primii mediatori romani considera ca medierea este mai eficienta, mai ieftina, financiar si emotional, si lipsita de riscuri. Practic, partile implicate intr-un conflict ajung la o intelegere cu ajutorul mediatorului, care ii ghideaza spre o solutie fara sa le-o impuna.

La Cluj au luat fiinta doua asociatii al caror obiect de activitate este medierea: Centrul de Mediere Cluj si Promedierea. Membrii Centrului de Mediere, in majoritatea lor avocati de profesie, au inceput deja colaborarea cu judecatorii, pentru a realiza mai repede un scop comun: transferul litigiilor care pot fi rezolvate de mediatori din salile publice de judecata in camerele de consiliu confidentiale. Este vorba, deocamdata de domeniile civil si comercial: conflicte familiale, cele de vecinatate, protectia consumatorului, litigii de natura economica.

Datorita sistemului de mediere, care este deocadata facultativ, judecatorii ar scapa de o serie de dosare, iar oamenii ar beneficia de o rezolvare eleganta a problemelor. Cum activitatea este noua nu doar pentru Romania, ci si pentru Europa, apar multe probleme care trebuie rezolvate din mers. Cel mai dificil lucru este comunicarea. Mediatorii s-au constituit in asociatii pofesionale si a fost stabilit tabloul unic al profesionistilor in mediere, dar este extrem de greu sa ajunga la beneficiarii noului sistem: oamenii sau firmele care intra intr-un conflict.

In ciuda dificultatilor, primul experiment din Romania, care a durat 3 ani, cel de la Craiova, a fost un succes. Dat fiind numarul mare de procese si avantajele evodente ale medierii, judecatorii si mediatorii clujeni se arata foarte optimisti cu privire la viitorul acestei profesii.© TV-net.ro 2007-2015 www.tv-net.ro